In de Noorderkrant van 23 december 2020 werd dit prachtige artikel gepubliceerd:

Samenwerking Terra en Werk op Maat floreert al tien jaar

Al ruim 10 jaar werken het Praktijkonderwijs van Terra uit Winsum en het arbeidstrainingscentrum Werk op Maat in Uithuizen nauw samen.

Leerlingen vanaf ongeveer 15 jaar van het Praktijkonderwijs lopen twee dagen per week stage. Stichting Werk op Maat biedt hen een beschermende stageplek met passende begeleiding.

Bij Werk op Maat kunnen de leerlingen kiezen uit verschillende praktijkafdelingen en werksoorten. Zij kunnen zich daarmee oriënteren op werk dat bij hun past. Werk op Maat biedt werkzaamheden in het groen, klussen, schilderen, hout- en metaalbewerking, fietsreparaties, computers, administratie en receptie, in de schoonmaak en keuken.

Meer zelfvertrouwen

De stages zijn gericht op het ontdekken van talenten en voorkeuren en ook op het ontwikkelen van vaardigheden die je in werk nodig hebt.

Naast vakvaardigheden gaat het om werknemersvaardigheden. In de afgelopen 10 jaar is duidelijk geworden dat leerlingen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen. Ze houden zich bij een vervolgstap beter staande. We noemen deze periode bij Werk op Maat ook wel een opstapstage.

Het uiteindelijke doel is dat er na de schoolperiode een passend vervolg is voor de leerlingen. Een deel van de leerlingen stroomt uit naar betaald werk. Dat kan regulier werk, een afspraakbaan of beschut werk zijn. Er zijn ook leerlingen die uitstromen naar een vervolgopleiding, bijvoorbeeld MBO entree. Het kan ook zijn dat een leerling meer tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en (tijdelijk) met een indicatie voor dagbesteding zijn weg vervolgt bij een zorginstelling die dagbesteding biedt.

Zowel Terra Praktijkonderwijs als Werk op Maat zijn het er over eens dat de leerlingen na school in beeld en actief moeten blijven en niet mogen verdwijnen achter de voordeur. Soms blijft een leerling na de opstapstage nog een tijdje bij Werk op Maat om dan alsnog op latere leeftijd een stap te maken. Zoals Jeffrey die zich al snel thuis voelde bij Werk op Maat: “Je voelt je snel geaccepteerd voor wie je bent en ik had het snel naar mij zin. Alles wordt goed uitgelegd.” Na anderhalf jaar bij Werk op Maat is Jeffrey nu bezig met vervolgstappen om als heftruckchauffeur te kunnen gaan werken. De intensieve samenwerking tussen Terra en Werk op Maat uit zich in duidelijke aanspreekpunten voor de leerlingen bij beide instanties die de zogenaamde korte lijntjes hebben met elkaar. Dat zorgt ervoor dat zowel op positieve als zorgelijke ontwikkeling snel ingespeeld kan worden. Alle partijen zijn tevreden over de resultaten in de afgelopen jaren en kijken uit naar de toekomst.

Deel dit bericht via: